جلوگیری از عقب رفتن ماشین در سربالایی

وقتی که خودروی شما در یک سربالایی است، نیروی جاذبه در جهت مخالف شما عمل می کند. در این وضعیت راه های مختلفی برای جلوگیری از حرکت خودرو برای ماشین های با گیربکس دستی یا اتوماتیک وجود دارد، زیرا که این دو نوع خودرو دارای عملکرد متفاوتی می باشند. پس از مدتی تمرین کردن، می توانید مانع از عقب رفتن ماشین در سربالایی شوید.

جلوگیری از عقب رفتن ماشین در سربالایی

وقتی که خودروی شما در یک سربالایی است، نیروی جاذبه در جهت مخالف شما عمل می کند. در این وضعیت راه های مختلفی برای جلوگیری از حرکت خودرو برای ماشین های با گیربکس دستی یا اتوماتیک وجود دارد، زیرا که این دو نوع خودرو دارای عملکرد متفاوتی می باشند. پس از مدتی تمرین کردن، می توانید مانع از عقب رفتن ماشین در سربالایی شوید.

شنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۱ - ۱۵:۴۷:۲۹

آموزش با ماشین دنده‌ای
خودرو را کاملاً متوقف کنید. وقتی که در مکانی شیب دار هستید، با کمک ترمز دستی یا پدال ترمز، خودرو را کاملاً متوقف کنید.

  • برخی از رانندگان استفاده از ترمز دستی را ترجیح می دهند، زیرا این امر سبب می شود، وقتی می خواهند مجدداً حرکت کنند، پای راست آنها جهت استفاده از پدال گاز آزاد باشد.

سیستم HAC در خودروی شما (در صورت وجود)، عمل می کند. خیلی از خودروها برای حرکت بر روی مکان شیب دار از سیستم ” کمک و کنترل به شروع حرکت در شیب” یا  (Hill start assist control) برخوردارند، که سبب می شود زمانی که بر روی شیب تندی قرار دارید، مانع از عقب رفتن اتومبیل گردد. همچنین این امر می تواند به شما وقتی از حالت توقف کامل می خواهید شروع به حرکت کنید کمک کند. اگر خودروی شما دارای HAC باشد، از این رو لازم نیست هیچ دکمه ای را فشار دهید بلکه به طور خودکار این سیستم عمل می کند.

در حالت Hill start

  • سنسورهای HAC، به طور خودکار وضعیت شیب دار بودن خودرو را تشخیص می دهند. این سیستم زمانی که می خواهید پای خود را از ترمز به پدال گاز منتقل کنید، فشار را برای مدت زمان معینی بر روی پدال ترمز حفظ می کند و از این طریق به شما کمک می کند.
  • سیستم HAC سبب افزایش نیروی کششی و اصطکاک نمی شود، از این رو اگر هوا نامساعد یا جاده لغزنده باشد، ممکن است هنوز هم خودروی شما شروع به عقب رفتن کند.

اتومبیل را در دنده یک قرار دهید. هنگامی که می خواهید مجدداً شروع به حرکت کنید، دنده را در حالت یک قرار داده و روی پدال گاز فشار دهید. هنوز ترمز دستی را آزاد نکنید.

  • فشار دادن روی پدال گاز را تا زمانی که دور موتور به ۳۰۰۰ دور در دقیقه برسد، ادامه دهید.

کلاچ را تا نقطه گاز خوردن خودرو بالا بیاورید. در این حالت، با توجه به اینکه کلاچ مقداری از وزن اتومبیل را می گیرد، از این رو، قسمت جلوی ماشین اندکی بلند می شود.

ترمز دستی را به آرامی آزاد کنید. ترمز دستی را در حالی که کلاچ را اندکی بالا آوردید، به آرامی آزاد کنید.

  • با آزاد شدن ترمز دستی، اتومبیل باید حرکت خود را به سمت جلو آغاز کند.

با گوش دادن به صدای موتور، کلاچ را بتدریج رها کنید. با کم شدن صدای موتور، گاز دادن را بیشتر کنید. حال می توانید بدون اینکه اتومبیل به عقب حرکت کند، مجدداً روی سطح شیب دار رانندگی را آغاز کنید.

با گوش دادن به صدای موتور، کلاچ را بتدریج رها کنید.

در صورتی که ترمز دستی خودرو به خوبی کار نمی کند، پدال ترمز را نگه دارید. اگر ترمز دستی شما کار نمی کند، در حالی که از انگشتان پای راست خود جهت کار با پدال گاز استفاده می کنید، پاشنه همان پا را برای پایین نگه داشتن پدال ترمز به کار گیرید. به جای ترمز دستی، پدال ترمز را رها کنید وقتی که کلاچ را آزاد می کنید.

  • در صورتی که ترمز دستی شما کار نمی کند، ماشین خود را به یک مکانیک نشان دهید تا آن را سرویس کند. تکیه بر سیستم انتقال قدرت برای نگه داشتن خودرو، باعث استهلاک آن شده و می تواند اثرات سوئی بر موتور ماشین شما بر جای بگذارد.

آموزش با ماشین اتوماتیک
پای خود را روی ترمز قرار دهید. اگر در انتظار تغییر چراغ راهنما هستید، همچنان پای خود را روی پدال ترمز نگه داشته تا مانع از حرکت اتومبیل شوید. نگه داشتن پدال ترمز به شما این اطمینان را می دهد که خودرو به طور کامل متوقف شده و مانع از عقب رفتن آن شوید.

  • اگر می خواهید برای مدتی خودرو را متوقف کنید، می توانید آن را به حالت خلاص N  (neutral) قرار دهید. در کل این مدت، پای خود را روی پدال ترمز قرار دهید.

رفتن به حالت حرکت (D) . اگر رفتن به حالت خلاص (N) را ترجیح دادید، حال باید به حالت حرکت (D) بروید. در حالی که ترمز را به آرامی رها می کنید، پدال گاز را فشار دهید.

  • زمانی که پای خود را از ترمز برداشته و به سمت پدال گاز می برید، باید سریعاً پای خود را جابجا نمایید تا مانع از عقب رفتن خودروی خود شوید. البته طبیعی است که اتومبیل چند سانتی به عقب برگردد، اما در این حالت بایستی از وجود افراد یا خودروهای پشت سر خود مطمئن شوید.

حرکت رو به جلو. جلوگیری از به عقب رفتن خودرو در یک ماشین اتوماتیک راحت تر از خودروی با دنده دستی است. حال که آماده اید، از توقف کامل اتومبیل خود آغاز نمایید. بایستی به صورت روان، انتقال را از ترمز به پدال گاز انجام دهید. پدال گاز را تقریباً تا نیمه فشار دهید، اگر وسیله نقلیه دیگری پیش روی شما وجود داشته باشد، باید به آرامی این کار را انجام دهید.

  • با توجه به میزان شیب مسیر، ممکن است لازم باشد بر روی پدال گاز نسبت به یک مسیر صاف و بدون شیب فشار بیشتری وارد نمایید.

آموزش پارک کردن روی سطح شیب‌دار
به صورت موازی پارک کرده، همانگونه که معمولاً پارک می کنید. احتمال حرکت خودرو بر روی سطح شیب دار نسبت به جاده صاف بیشتر است.

  • از آنجا که پارک کردن موازی ممکن است در مکان شیب دار، دشوارتر از پارک کردن در سطح صاف باشد، از این رو، بایستی به مهارت های رانندگی خود اطمینان کرده و خیلی راحت پارک موازی را انجام دهید.

چرخ ها را بچرخانید. پس از پارک کردن در شیب و رو به سربالایی، چرخ ها را از شانه خاکی جاده یا جدول دور نمایید. این عمل سبب چرخش های لاستیک های شما شده، از این رو، در صورت جا نخوردن دنده و یا از کار افتادن ترمز دستی، در صورت حرکت ماشین، به راحتی خودرو به جدول یا پیاده رو برخورد می کند.

  • اگر رو به سراشیبی هستید، چرخ خودرو را به سمت راست چرخانده تا چرخ ها به سمت جدول یا پیاده رو باشند.

در گیربکس دستی، برای پارک کردن، دنده را در حالت یک یا عقب قرار دهید.

اگر اتومبیل شما دنده دستی دارد، دنده را تعویض نمایید. برای گیربکس دستی، وقتی که خودرو را پارک کردید، باید آن را در دنده یک یا عقب قرار دهید.

  • خلاص کردن اتومبیل، احتمال به سمت عقب یا جلو رفتن آن را افزایش می دهد.

در صورتی که گیربکس خودروی شما اتوماتیک است، ماشین را در حالت P پارک قرار دهید. پس از حضور در مکان پارک، خودرو را در حالت P (Park) بگذارید.

  • پای خود را روی ترمز تا زمانی که ترمز اضطراری را کاملاً بگیرید نگه دارید و دنده ها را به حالت پارک   Pتغییر دهید.
  • گذاشتن دنده در حالت حرکت(Drive)D  می تواند به سیستم انتقال قدرت خودروی شما آسیب برساند.

از ترمز اضطراری استفاده کنید. این کار را می توانید هم در مورد گیربکس اتوماتیک و هم گیربکس دستی انجام دهید. ترمز اضطراری این اطمینان را به شما می دهد که وقتی خودروی شما بر روی یک سطح شیب دار ایستاده است، به جلو یا عقب حرکت نکند.

از گوه زیر چرخ استفاده کنید. زمانی که در حال پارک کردن بر روی یک سطح با شیب تند هستید، می توانید از یک گوه چرخ استفاده کرده تا اتومبیل خود را تثبیت کرده و از عقب رفتن آن جلوگیری کنید.

  • اگر قسمت جلوی ماشین شما به سمت سراشیبی قرار گرفته است، گوه را زیر لاستیک جلوی اتومبیل خود قرار دهید.

حال با خیال راحت حرکت کنید. هنگامی که آماده اید تا محل پارک خود را ترک کنید، و به رانندگی ادامه دهید، باید گوه چرخ را البته در صورتی که از آن استفاده می کنید بردارید و ترمز اضطراری را آزاد کنید.

  • هنگامی که موفق شدید از مکان پارک خود خارج شوید، می توانید پای خود را از پدال ترمز به سمت پدال گاز جابجا کنید. شما باید این مرحله را به آرامی انجام دهید، وگرنه ممکن است به سمت عقب رفته و یا با یک وسیله نقلیه ای که پشت سر شما پارک شده، برخورد نمایید.
  • به خاطر داشته باشید که هنگام خارج شدن از جای پارک، حتماً از طریق آینه، پشت سر خود را بررسی نمایید.  

نکات

  • برای دستیابی به مهارت بیشتر در پارک کردن در سربالایی و جلوگیری از عقب رفتن ماشین بهتر است در مکانی خلوت این کار را تمرین کنید.
  • همیشه سعی کنید یک گوه چرخ را در صندوق عقب خودروی خود داشته باشید.


هشدارها

  • همیشه هنگام پارک در یک مکان شیب دار، آینه های خود را بررسی کنید. اگر این کار را به دقت انجام ندهید، ممکن است اشیا و مردم در نقاط کور شما واقع باشند.
  • وقتی که خودروی شما بر روی یک سطح شیب دار متوقف است، و وسیله نقلیه دیگری در پشت سرتان وجود دارد، با احتیاط زیاد عمل کنید. این کار سبب می شود، در صورت حرکت ناگهانی خودرو، خطای کمتری در کنترل آن داشته باشید.

نظری وارد نشده است، شما اولین باشید ...