رانندگی و حرکت کردن با اتومبیل، در داخل خیابانهای شهر را حرکت در معابر شهری میگویند. اکنون شما به مرحلهی بسیار مهم و حساسی از رانندگی رسیدید، کارآموزی که به این مرحله رسیده باشد باید هیچ مشکلی به لحاظ کنترل اتومبیل و تسلط به گاز، کلاج، ترمز، فرمان، دنده، راهنماها و آینهها نداشته باشد. در غیر این صورت هنوز آمادهی انجام چنین تمرینی نمیباشد.
قبل از رانندگی در معابر شهری مطالعهی دقیق و کامل کتاب قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی توصیه میشود. چرا که توجه نمودن و عمل کردن به قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی باعث میشود که از یک ترافیک روان، خوب و بیخطری برخوردار شوید. پس هنگام رانندگی در معابر شهری به نکات زیر باید توجه کنید.
1- جایگیری درست در راه و حرکت بین خطوط:همواره بهتر است بین خطوط (لاین) رانندگی کنید. به فاصلهی بین دو خط کشی یک لاین میگویند. سادهترین راه برای جایگیری درست حرکت منظم بین خطوط (داخل لاین) میباشد. با عمل کردن به این روش ساده از ترافیک روان، منظم و خوبی برخوردار خواهید بود. و اگر خواستید تغییر مسیر دهید از یک لاین به لاین دیگر نباید به یکباره و سریع باشد و نباید بین خطوط به صورت زیگزاگ حرکت کنید چون که ممکن است باعث حادثه یا تصادف ناگواری گردد. پس بنابراین بهترین حالت برای جابجایی از لاینی به لاین دیگر به صورت اریب و با زاویهی کم یا همان حالت سبقت گرفتن میباشد.
2-سرعت مناسب با شرایط ترافیک:در موقع رانندگی باید توجه داشته باشید که:اول: سرعت شما آنقدر زیاد نباشد که از ترس برخورد و تصادف با وسیلهی جلویی مجبور شوید به طور مرتب از ترمز شدید استفاده کنید.
دوم: احتیاط بیش از حد هم نکنید یعنی خیلی یواش و کند رانندگی نکنید که آن هم باعث بروز حادثه و تصادف میشود بنابراین بهترین حالت، استفاده از سرعت مطمئنه میباشد که سرعت مطمئنه سرعتی است که راننده با توجه به شرایط راه، آب و هوا، وضعیت خود و اتومبیل اتخاذ میکند تا قادر به پیشگیری از وقوع هر گونه حادثه باشد یا سرعتی است متغیر که راننده با توجه به شرایط ذکر شده محاسبه و اتخاذ مینماید. به همین دلیل ضرورت دارد راننده آشنایی کامل به تغییرات جوی، شرایط راه، عوامل موثر در رانندگی، شرایط اتومبیل، میزان شتاب و قدرت ترمز، ضریب اصطکاک و حالات مختلف روحی و روانی، قدرت تصمیمگیری در مقابله با خطر را داشته باشد تا بتواند اقدام لازم را به عمل آورد. و توجه به تابلوهای راهنمایی و رانندگی و سرعتهای توصیه شده، بهترین راه برای رسیدن به سرعت مناسب با شرایط ترافیک است.
3-رعایت فاصلهی عرضی مناسب:رعایت فاصلهی عرضی سه نوع میباشد:الف- رعایت فاصلهی عرضی هنگام پارک دوبل (پارک صحیح):
که باید اتومبیل را به اندازهی 50 سانت یا یک دست (از آرنج تا نوک انگشت) کنار اتومبیل دیگر پارک کنید که به طور کامل در بخش پارک دوبل توضیح داده شده است.
ب- رعایت فاصلهی عرضی مناسب هنگام رانندگی در معابر شهری:
که بهترین راه برای رانندگی در معابر شهری برای رعایت فاصلهی عرضی مناسب حرکت بین خطوط (لاین) میباشد و در ضمن بهتر است در معابر کم عرض در صورت امکان به اندازهی باز شدن یک درب با وسایل نقلیهی پارک شده فاصله داشته باشید. که اگر درب اتومبیل پارک شده را کسی به طور ناگهانی باز کرد با اتومبیل شما برخورد نکند یا عابری از سمت پیادهرو به طور ناگهانی به سمت خیابان حرکت کند و در دید راننده نباشد علیالخصوص هنگامی که از کنار اتوبوس یا مینی بوس شرکت واحد عبور می کنید فاصلهی عرضی را رعایت کنید و سرعت خود را نیز کاهش دهید تا در صورت وجود خطر فرصت کافی جهت جلوگیری از خطر را داشته باشید. در صورتی که امکان رعایت فاصلهی عرضی مناسب نباشد آن قسمت یک منطقهی خطر محسوب میشود و باید با حداقل سرعت و با دقت و مراقبت بسیار عبور کنید.
ج- رعایت فاصلهی عرضی مناسب موقع پارک کردن اتومبیل سمت راست جاده یا خیابان (پارک 30 سانت):
که باید اتومبیل را به اندازهی 45 سانت کنار جاده یا جدول پارک کنید که به طور کامل در بخش پارک 30 سانت توضیح داده شده است.
4-رعایت فاصلهی طولی مناسب:از جمله مواردی که هنگام رانندگی باید به آن توجه بیشتری کرد رعایت فاصلهی طولی مناسب میباشد. به طور مثال اگر دقت کردید اکثر تصادفهایی که دو یا چند اتومبیل پشت سر هم در خیابانها و جادهها با هم برخورد کردند اگر رانندههای محترم فاصلهی طولی مناسب را رعایت میکردند امکان تصادف و برخورد با اتومبیل جلویی به حداقل میرسید. پس رعایت فاصلهی طولی مناسب یکی از عوامل مهم در کاهش تصادفات میباشد. پس هنگام رانندگی در جادهها، خیابانها در روز یا شب، هوای بارانی، برفی و علیالخصوص در معابر پوشیده از برف و یخبندان باید فاصلهی طولی خود را با اتومبیل جلویی بیشتر کنید.
5-عملکرد مناسب هنگام عبور عابرین پیاده:توجه کنید قبل از رسیدن به گذرگاه و محل عبور عابر پیاده باید سرعت را کم کنید و آمادهی توقف باشید تا در صورت نیاز و حضور عابر بتوانید اتومبیل را متوقف کنید. و همیشه باید تصور کنید عابرینی که قصد عبور دارند دیوانه،نابینا و ناشنوا هستند و باید خود را ملزم به رعایت حق تقدم عبور عابر پیاده کنید و این یکی از مهمترین وظایف شما هنگام رانندگی در معابر شهری میباشد.