یعنی بیموقع و نابجا دنده را زیاد و کم کردن (دنده مستقیم و دنده معکوس) که این مسئله فقط برای ماشینهای دنده عادی (غیر اتوماتیک) اتفاق میافتد که راننده باید به موقع دنده را زیاد و کم کند.
هر دندهای یک سرعت حداقل (minimum) و یک سرعت حداکثر (maximum) دارد که رانندگی با سرعتی کمتر و بیشتر از حداقل و حداکثر برای ماشین ضرر دارد.
توجه داشته باشید که سرعت تعویض دنده در ماشینهای مختلف اندکی فرق میکنه و نمیشود از یک فرمول ثابت برای همهی ماشینها استفاده کرد چون زمان لازم برای دنده عوض کردن به قدرت موتور و تعداد دندههای ماشین و خالی یا پر بودن ماشین و شیب مسیر حرکت بستگی دارد. (سربالائی،سرپائینی،جاده افقی)
اگر با افزایش سرعت، راننده به موقع دنده را تعویض نکند باعث بالا رفتن دور موتور میشود و رانندگی با دور موتور بالا برای موتور بسیار ضرر دارد چون باعث اصطکاک و استهلاک شدید قطعات گرانقیمت موتور مثل میللنگ، یاتاقانهای میللنگ، پیستونها، رینگهای پیستونها، دیوارههای سیلندرها و غیره میشود. مخصوصاً اگر روغن موتور بی کیفیت، کثیف و کهنه باشد و فیـلتر روغن هم غیر استاندار یا کثیف و کهنه باشد.
پس بسیار مهم است که راننده یاد بگیرد به محض اینکه سرعت به حد کافی بالا رفت دنده را عوض کند که فشار به موتور وارد نشود.
دور موتور نباید از حدود 3500 یا حداکثر 4000 دور در دقیقه بالاتر برود چون علاوه بر فرسایش سریع موتور باعث بالا رفتن مصرف سوخت هم میشود. زیرا رانندگی با دور موتور و سرعت مناسب اسمش سرعتِ اقتصادی هست که در اون سرعت میزان استهلاک و مصرف سوخت کم هست و با سرعت خودرو هم تناسب دارد.
در بعضی ماشینها روی کیلومتر شمار یک علامتهایی هست که جای دنده عوض کردن را نشان میدهد.
رانندگی با سرعتی که باید دنده تعویض بشود اگر به مدت طولانی باشد برای موتور ماشین ضرر دارد.
همهی وسیلههای نقلیه یک سرعت اقتصادی دارد و سرعت اقتصادی برای ماشینهای سواری معمولی حدود 80 تا 90km/h میباشد و بیشتر از آن دور موتور بالا میرود و مصرف سوخت و استهلاک هم به شدت بالا میرود.
یک راننده خوب باید وقتی در سکوت رانندگی میکند (ضبط خاموش، صدای بیرون کم و سرنشینان ساکت هستند) سرعت مناسب برای هر دنده را پیدا کند و به خاطر بسپارد تا وقتی که ضبط ماشین روشن باشد و فضای رانندگی شلوغ باشد بتواند با یک نگاه یک ثانیهای به سرعت سنج یا دور موتور سنج تشخیص بدهد که وقت تعویض دنده هست یا نه تا دور موتور زیاد یا کم نشود و به موتور فشار وارد شود. 
پس یک رانندهی حرفهای میداند کجا چه دندهای را انتخاب کند و کی دنده عوض کند و کی دنده معکوس بزند.
البته شیب جاده، خیابان و سنگینی ماشین بسیار مهم در زمان لازم برای دنده عوض کردن ماشین میباشد. 
مثال :
شما با چهار سرنشین در سربالایی با دنده 3 دارید رانندگی میکنید و سرعت میرسه به 60 کیلومتر اگر در جادهی افقی بودید راحت دنده را عوض میکنید و سرعت را افزایش میدهید، اما در سربالایی بودید، دنده چهار، اما میبینید ماشین کشش ندارد و باید خیلی روی گاز فشار بدهید تا سرعت به آرامی زیاد شود یا اصلاً سرعت زیاد نمیشود چون شیبش زیاده یا حتی بدتر از این، یعنی سرعت با دنده چهار شروع به کاهش میکند چون سربالایی تنده و ماشین هم سنگینه، اینجا باید دنده رو 3 کنید و حتی اگه نیاز شد دنده رو به 2 یا یک کم کنید.
پس یک رانندهی حرفهای و خوب میداند کجا و چه موقع از چه دندهای استفاده کند که به موتور ماشین فشار وارد نشود.